Ποιοι δεν θα "δουν" μείωση στο «εφάπαξ» τους - Η ημερομηνία κριτήριο

«Καμία αναπροσαρμογή στα ποσά του "εφάπαξ" για όλους όσοι υπέβαλαν αίτηση σύνταξης μέχρι και την 31.08.13, προερχόμενοι τόσο από το Δημόσιο, όσο και τον Ιδιωτικό Τομέα»...

διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο mega και συνέχισε λέγοντας πως, η σχετική οδηγία συμπεριλαμβάνεται στην Υπουργική Απόφαση, που θα υπογράψει αύριο, Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 και θα «πάρει ΦΕΚ, τάχιστα, μέσα στην ερχόμενη βδομάδα» όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Βρούτσης.

Μάλιστα, ο Υπουργός διαβεβαίωσε πως, το "εφάπαξ" αυτό θα δοθεί μέσα στο 2014 και αφορά σε 25.427 εργαζόμενους, που υπέβαλαν αίτηση σύνταξης εντός της προαναφερόμενης ημερομηνίας.

Για τους λοιπούς ασφαλισμένους, που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 01.09.13 το καταβαλλόμενο «εφάπαξ» θα υπολογιστεί με ένα «μεικτό» σύστημα.

Ειδικότερα, με όσα δημοσιεύει, σήμερα, το «Έθνος της Κυριακής», το Άρθρο 2 της Υπουργικής Απόφασης προβλέπει ότι:

- Το τμήμα του «εφάπαξ» που αναλογεί στα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2013 υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις των οικείων καταστατικών και τη νομοθεσία που ίσχυε μέχρι την ημερομηνία αυτή (δηλαδή με το παλαιό σύστημα).

- Το διάστημα μετά την 01.01.14 υπολογίζεται με το νέο σύστημα και λαμβάνονται, μεταξύ άλλων, υπόψη: το έτος έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης του κύριου Φορέα, τα έτη ασφάλισης, η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών κ.ά.

- Στη συνέχεια το καταβαλλόμενο «εφάπαξ» θα προκύψει από το άθροισμα αυτών των δύο ποσών πολλαπλασιαζόμενο με τον εκάστοτε συντελεστή βιωσιμότητας του Ταμείου Πρόνοιας.

«Η καταβολή του "εφάπαξ" πάντοτε κρίνεται από τα διαθέσιμα του εκάστοτε Ασφαλιστικού Φορέα και συγκεκριμένα π.χ., για το Δημόσιο και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, τα διαθέσιμα είναι περίπου 350 εκ. €, ποσό που θα επιτρέψει την καταβολή του "εφάπαξ" περίπου σε 40.000 πρώην δημοσίους υπαλλήλους, μέσα στο 2014» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, αναφερόμενος στο «εφάπαξ» των προς συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν υποβάλει, ήδη, αίτηση συνταξιοδότησης.

epoli.gr