5 tips για να ενισχύσετε την μνήμη σας

Η απλή καθημερινή αφηρημάδα, όπως το πού βάλατε τα κλειδιά σας ή το να στέκεστε στη μέση της κουζίνας και να αναρωτιέστε για ποιο λόγο πήγατε εκεί...
είναι ένα συχνό φαινόμενο για το οποίο παραπονιούνται πολλοί ενήλικες, ενώ πολλές φορές υπάρχει ο φόβος για την επερχόμενη άνοια.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αφηρημάδας και απώλειας μνήμης; Με ποιους τρόπους μπορείτε να ενισχύσετε την μνήμη σας;

Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.


Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ αφηρημάδας, που μπορεί να οφείλεται στο στρες ή σε άλλους παράγοντες και των σοβαρών προβλημάτων της μνήμης που σχετίζονται με την άνοια.

Αυτά τα κενά μνήμης μπορεί να είναι απογοητευτικά, αλλά συνήθως δεν είναι ανησυχητικά. Τις περισσότερες φορές σχετίζονται με αλλαγές στη μνήμη, λόγω της ηλικίας και δεν αποτελούν καμπανάκι κινδύνου για άνοια.

Καθώς μεγαλώνουμε βιώνουμε ορισμένες φυσιολογικές αλλαγές που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στις λειτουργίες του εγκεφάλου.Ορισμένα παραδείγματα για κενά μνήμης που σχετίζονται με την ηλικία είναι:

Να χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να θυμηθείτε παλιές πληροφορίες, αλλά αν δώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας οι πληροφορίες θα σας έρθουν στο μυαλό.

Να ξεχνάτε πού αφήσατε τα κλειδιά σας ή τα γυαλιά σας

Να ξεχνάτε ένα προγραμματισμένο ραντεβού

Να ξεχνάτε τις λεπτομέρειες μιας συνομιλίας

Να ξεχνάτε για ποιο λόγο μπήκατε σε ένα δωμάτιο

Να διασπάται εύκολα η προσοχή σας

Να δυσκολεύεστε να πείτε κάτι, ενώ το έχετε στην "άκρη της γλώσσας σας"

Η κύρια διαφορά μεταξύ της απώλειας της μνήμης, λόγω της ηλικίας και της άνοιας είναι ότι η πρώτη δε δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα.

Όταν όμως τα συμπτώματα γίνονται τόσο σοβαρά, ώστε να διαταράσσεται η εργασία σας, οι κοινωνικές δραστηριότητες και οι οικογενειακές σας σχέσεις, μπορεί να βιώνετε τα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, ή άλλης διαταραχής που προκαλεί άνοια.

Συμπτώματα τα οποία μπορεί να συνδέονται με την άνοια είναι τα ακόλουθα:

Να δυσκολεύεστε να κάνετε απλές εργασίες (π.χ. πληρωμή λογαριασμών, ντύσιμο)

Να ξεχνάτε πως γίνονται πράγματα που έχετε κάνει πολλές φορές

Να χάνετε το δρόμο σας ακόμα και στη γειτονιά σας

Να επαναλαμβάνετε φράσεις και ιστορίες στην ίδια συνομιλία

Να δυσκολεύεστε να πάρετε αποφάσεις

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ήπια νοητική διαταραχή που είναι μία ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ του φυσιολογικού γήρατος και της άνοιας και μπορεί να αποτελεί πρόδρομη εκδήλωση άνοιας.

Τα άτομα με ήπια νοητική διαταραχή έχουν περίπου 3-5 φορές πιο αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια.
Τα συμπτώματά της είναι ίδια με αυτά της διαταραγμένης μνήμης λόγω γήρατος, αλλά είναι πιο συχνά και πιο έντονα.

Τρόποι για να αποφύγετε τις διαταραχές της μνήμης:

1) Εξασκήστε τον εγκέφαλό σας. Παίξτε παιχνίδια που περιλαμβάνουν στρατηγική, όπως το σκάκι. Δοκιμάστε το σταυρόλεξο, το Sudoku και άλλα παρεμφερή. Διαβάστε εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία που σας αρέσουν. 

2) Γυμνάστε το σώμα σας. Η σωματική άσκηση ενισχύει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και βοηθά τα νευρικά κύτταρα που ελέγχουν τη μνήμη σας. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο για διαταραχές που οδηγούν σε απώλεια μνήμης, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. 

3) Προσέξτε τη διατροφή σας. Υιοθετήστε μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, καθώς περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα. 

4) Αποφύγετε τις κακές συνήθειες. Κόψτε το κάπνισμα καθώς επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως ευθύνεται για την μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου. 

5) Να κοιμάστε καλά. Η στέρηση ύπνου μειώνει την ανάπτυξη νέων νευρώνων στον εγκέφαλο και προκαλεί προβλήματα στη μνήμη, στη συγκέντρωση και στη λήψη αποφάσεων.

pestanea.blogspot.gr