Κοινωνικό μέρισμα – Ένας στους τρεις δηλώνει «φιλοξενούμενος»

Τουλάχιστον ένας στους 3 φορολογούμενους δηλώνει φιλοξενούμενος, σύμφωνα με τα στοιχεία των περυσινών δηλώσεων που επεξεργάστηκε το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καθοριστούν οι δικαιούχοι του “κοινωνικού μερίσματος”.  ...

Όπως γράφει η Καθημερινή της Κυριακής, σε σύνολο περίπου 5,5 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων που κατατέθηκαν το 2013, περίπου 1,85 εκατομμύρια φορολογούμενοι συμπλήρωσαν τον συγκεκριμένο κωδικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στελέχη του υπουργείου είναι πεπεισμένα ότι η εκτεταμένη «φιλοξενία», πέρα από τις πολλές περιπτώσεις που είναι πραγματικές και εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης (επιστροφή στην πατρική κατοικία λόγω έλλειψης εισοδημάτων), υποκρύπτει και περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Οι έλεγχοι που θα γίνουν θα στηριχθούν στα στατιστικά ευρήματα, προκειμένου να φέρουν στο φως περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων, κυρίως από ενοίκια, ή δόλιας υποβολής αίτησης με στόχο την είσπραξη του μερίσματος.

Η μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς χιλιάδες Έλληνες αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων ή φίλων. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται και θα παραπεμφθούν για περαιτέρω έλεγχο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 2 φυσικών προσώπων που εμφανίζονται να φιλοξενούν από 60 άτομα ενώ 55 φορολογούμενοι -όλοι φυσικά πρόσωπα- εμφανίζονται να φιλοξενούν από 10 άτομα ο καθένας.

e-reportaz.gr